Therapeutische hysteroscopie

Dit is een operatie in de baarmoeder via een kijkbuis (hysteroscoop).

De gynaecoloog kijkt wat er aan de hand is, zoals bij een diagnostische hysteroscopie, én voert een behandeling uit.

Welke ingrepen gebeuren tijdens een therapeutische hysteroscopie?

  • weghalen vleesbomen, verklevingen en poliepen 
  • verwijderen spiraal (als dat poliklinisch niet gelukt is)
  • weghalen tussenschot in de baarmoeder 
  • behandelen baarmoederslijmvlies bij hevig bloedverlies tijdens de menstruatie
  • sterilisatie.

Kleine ingrepen gebeuren in dagbehandeling. Voor grotere ingrepen kan het zijn dat u een nachtje in het ziekenhuis moet blijven.

Toon meer

Hoe verloopt een therapeutische hysteroscopie?

De ingreep vindt meestal plaats onder narcose of met een ruggenprik. De hysteroscoop, een holle buis, wordt via de vagina ingebracht. Door deze buis brengt de arts vocht en instrumenten in de baarmoederholte, zoals tangetjes, schaartjes of kleine lisjes die elektrisch verhit worden. De hysteroscoop sluit men aan op een camera. Op een monitor (soort televisiescherm) verschijnt een afbeelding van de binnenzijde van de baarmoeder. Zo is het verloop van de operatie uitstekend te volgen.

Waar vindt een therapeutische hysteroscopie plaats?

Een therapeutische hysteroscopie gebeurt meestal op de operatiekamer van CWZ. Soms gebeurt het op een poliklinische operatiekamer.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.