Traanwegoperatie

Een operatie kan tranende ogen door afgesloten traanwegafvoer verhelpen.

Er zijn verschillende soorten operaties. De keuze hangt af van de plaats van de verstopping in het traanwegsysteem. Een traanwegoperatie wordt door de oogarts en KNO-arts samen uitgevoerd.

Hoe verloopt een traanwegoperatie?

  • Sondage: bij kinderen openen we het bestaande traankanaal en rekken dit eventueel op.
  • Dacryocystorhinostomie: als er een verstopping zit in de traanzak of het neustraankanaal kunnen we een verbinding maken tussen de traanzak en de neus. Daarin wordt aan het eind van de operatie een siliconen slangetje geplaatst. Dit verwijderen we na 6 weken op de polikliniek. 
  • Traanwegprothese: bij een verstopping van het traankanaaltje kunnen we een glazen buisje plaatsen tussen de ooghoek en de neus.
  • Dotterbehandeling van niet totale verstoppingen: we blazen een klein ballonnetje op om de verstopping op te rekken. De oogarts en radioloog werken hierbij samen.

Meestal gebeurt de operatie onder volledige narcose, soms onder plaatselijke verdoving.

Waar vindt traanwegoperatie plaats?

De behandeling gebeurt op de operatiekamer.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.