Tractiebehandeling heup kind

Deze behandeling heeft als doel de heupkop weer op zijn plaats te krijgen in de heupkom bij kinderen met een heupluxatie.

De arts rekt hierbij  verkorte spieren en gewrichtsbanden voorzichtig op.

Hoe verloopt een tractiebehandeling heup?

Bij de tractiebehandeling wordt een schuimrubber rekverband om de beentjes van uw kind gelegd. Hieraan worden gewichtjes gehangen. U kind ligt dan met de beentjes verticaal omhoog. Door deze gewichtjes komt de ontwrichte heupkop weer op de goede plek in de heupkom. Om de tractie aan te leggen is het noodzakelijk dat uw kind hiervoor ongeveer 2 tot 3 dagen opgenomen wordt in het ziekenhuis. Daarna wordt de behandeling thuis voortgezet. Na de tractiebehandeling volgt vaak de behandeling met een spreidbroek.

Waar vindt een tractiebehandeling heup plaats?

Voor de behandeling wordt uw kind opgenomen op de kinderdagunit. Bij medische vragen over bijvoorbeeld heupluxatie en heupdysplasie kunt u, met verwijzing van uw huisarts, terecht op het speciale kinderspreekuur op de polikliniek orthopedie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.