Urinestoma of neoblaas

Met behulp van de dunne darm wordt er een stoma of nieuwe blaas gevormd. 

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom urine niet via de ‘normale’ weg het lichaam kan verlaten. Bijvoorbeeld bij een ziekte, erfelijke afwijking of ongeval. Dan kan het nodig zijn om een stoma of neoblaas aan te leggen.

Mogelijke redenen voor een stoma:

  • een gezwel of tumor bij blaaskanker
  • ernstige ontstekingen (bijvoorbeeld interstitiële cystitis)
  • incontinentie 
  • aangeboren afwijkingen
  • ongeval of dwarslaesie.
Toon meer

Hoe verloopt aanleggen van urinestoma?

Hoe verloopt het aanleggen van een urinestoma?
Bij de Brickerstoma wordt een deel van de dunne darm gebruikt om een directe afvoer van de urine te maken. Hiervoor gebruikt de uroloog een stukje dunne darm van ongeveer 15 centimeter van het laatste deel van de dunne darm. De darm houdt zijn peristaltiek. Het stukje darm wordt aan een zijde metde twee urineleiders verbonden. Het andere uiteinde wordt in de buikwand gehecht en met omgevouwen randje in de huid vastgezet. Dit vormt dus de stoma. Deze operatie wordt in het Radboud uitgevoerd door uw eigen uroloog, in samenwerking met een uroloog uit het Radboud.

Hoe verloopt aanleggen van neoblaas?
Bij een neoblaas wordt de hele blaas weggehaald. Bij mannen wordt vaak ook de prostaat verwijderd. Bij vrouwen soms de eierstokken, eileiders en ook de baarmoeder. Uit een stukje dunne darm van 40 tot 60 centimeter wordt een nieuwe blaas gevormd. De blaas wordt aangesloten op de plasbuis zodat de urine via de normale weg het lichaam kan verlaten.

Hoe verloopt het verzorgen van een stoma?

Begeleiding na de operatie
De stomaverpleegkundige en afdelingsverpleegkundige helpen u bij het wennen aan de stoma. Ze laten zien hoe u de stoma kunt verzorgen. U begint daar meteen mee. Wanneer u wordt ontslagen uit het ziekenhuis, bent u als het goed is in staat om uw stoma zelf te verzorgen. Kunt u het niet zelf, dan zal de (stoma)verpleegkundige ervoor zorgen dat dit thuis goed wordt geregeld. Voordat u naar huis gaat, controleert de stomaverpleegkundige uw stoma en informeert of er nog vragen of onduidelijkheden zijn. De stomaverpleegkundige zal u uitleggen waar u terecht kunt bij problemen en mogelijke complicaties met uw stoma.

Ook regelt de stomaverpleegkundige de stomamaterialen die u thuis gaat gebruiken. Het is aan te raden om tijdens uw ziekenhuisopname tenminste eenmaal uw partner/naaste mee te laten kijken met de stomazorg. Dit helpt voor het leren omgaan met de stoma en vermindert de eventuele onzekerheid.

Vervolgcontroles
De (stoma)verpleegkundige belt u binnen enkele dagen na het ontslag op om te vragen hoe het gaat. U kunt in dit gesprek uw vragen stellen. Er wordt een afspraak gemaakt voor de eerste nacontrole op de polikliniek. In overleg met u maakt de stomaverpleegkundige afspraken over de vervolgcontroles. Het eerste jaar zijn er altijd na-controles.

Tijdens deze na-controles kunt u de stomaverpleegkundige vragen stellen over:

  • De verzorging van uw stoma; het onderhouden en schoonhouden van de huid.
  • Problemen of complicaties die u ervaart.
  • Of u in de thuissituatie ondersteuning nodig heeft.
  • Het gebruik van het stomamateriaal en aanpassing van het materiaal.
  • Voeding, bijvoorbeeld over het voorkomen van uitdroging en zouttekort.
  • Sporten, relaties, seksualiteit, werk, hobby’s, reizen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.