Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuiker zwangerschap

Advies over aangepaste voeding kan nodig zijn bij zwangere vrouwen met verhoogde bloedsuiker (bloedglucose). 

Om te voorkomen dat uw bloedsuiker na de maaltijd te hoog wordt, is het belangrijk om niet teveel koolhydraten ineens te gebruiken.

Hoe ontstaat de verhoogde bloedsuiker?
Glucose wordt normaal gesproken aan het lichaam geleverd door koolhydraten uit de voeding. Deze koolhydraten zet het lichaam om in glucose. De glucose wordt via het bloed vervoerd naar alle lichaamscellen die energie nodig hebben. De cellen kunnen alleen glucose opnemen met behulp van het hormoon insuline.
Tijdens de zwangerschap produceert de placenta echter een aantal hormonen die de insuline tegenwerken. Hierdoor is de behoefte aan insuline in de zwangerschap groter. Als het lichaam niet aan de insulinebehoefte kan voldoen, ontstaat een hyperglykemie (te hoge bloedsuikerspiegel) of een hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel). Dit gebeurt vooral in de tweede helft van de zwangerschap. Na de bevalling verdwijnt deze verhoogde insulinebehoefte vrijwel altijd.

Toon meer

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.