Coloscopie van de dikke darm

Een coloscopie is een onderzoek in de dikke darm.

Tijdens een coloscopie bekijkt de arts de dikke darm aan de binnenkant.

U krijgt een coloscopie wanneer uw arts vermoedt dat uw klachten komen door afwijkingen in uw dikke darm. Afwijkingen in de dikke darm zijn bijvoorbeeld:

  • ontstekingen
  • zweertjes
  • bloedingen
  • gezwellen (of poliepen).
Toon meer

Hoe verloopt een coloscopie van de dikke darm?

  • Een coloscopie wordt gemaakt met een endoscoop. Dit is een flexibele slang met aan het uiteinde een lampje en een cameraatje.
  • Deze brengt de arts in de darm via de anus.
  • De camera stuurt beelden naar een beeldscherm. Op die beelden kan de arts zien of er bijvoorbeeld ontstekingen, zweertjes, bloedinkjes of gezwellen (poliepen) in de darm zijn.
  • De arts kan tijdens een coloscopie kleine ingrepen doen. Deze kan ijvoorbeeld een bloeding stoppen, wat weefsel weghalen voor onderzoek of poliepen weghalen.
  • U krijgt een roesje. Bij een roesje krijgt u door een infuus slaapmiddelen en pijnstillers. U merkt dan weinig van de coloscopie, maar bent nog wel bij bewustzijn.

Bekijk onze voorlichtingsfilm als u een darmonderzoek krijgt in CWZ. Deze video vindt u onder het kopje 'Meer over coloscopie van de dikke darm'. U ziet wat u kunt verwachten bij de voorbereiding thuis en wat u kunt verwachten voor, tijdens en na het onderzoek. 

Zorgapp over coloscopie van de dikke darm

Dit onderzoek staat in de gratis CWZ Zorgapp. In de app staat alle informatie die voor u belanrijk is om u goed voor te bereiden.

Belangrijk!

  • Wordt de coloscopie uitgevoerd vanuit polikliniek MDL? Kies dan in de app voor MDL.
  • Wordt de coloscopie uitgevoerd vanuit polikliniek chirurgie-heelkunde? Kies dan in de app voor chirurgie-heelkunde. 

Downloaden
Ga naar de App Store of Google Play en zoek op: 'Patient journey', download de app en typ in 'CWZ Zorgapp'.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.