DMSA (scintigrafie van de nieren) bij kinderen

Een DMSA scan (nier scintigrafie) is een scan van de nieren.

Het is een onderzoek waarbij afwijkingen aan de nieren kunnen worden vastgesteld. Ook wordt er bekeken hoe de functie van de ene nier is ten opzichte van de andere.

Als uw kind jonger dan 12 jaar is, heeft de arts uw toestemming nodig voor dit onderzoek. Is uw kind 12 jaar of ouder dan is behalve uw toestemming ook de toestemming van uw kind zelf nodig. Vanaf 16 jaar mag uw kind zelfstandig over een medische behandeling beslissen.

Toon meer

Hoe verloopt een DMSA scan bij kinderen?

  • U gaat naar de kinderafdeling. 
  • De kinderarts brengt een infuusnaaldje aan in een arm, hand of voet. 
  • Een verpleegkundige brengt u en uw kind naar de afdeling nucleaire geneeskunde
  • Via het infuusnaaldje spuit de laborant daar een vloeistof in de arm van uw kind. Deze vloeistof is radioactief. De radioactieve stof gaat naar de nieren. Uw kind merkt hier niets van. 
  • Na het inspuiten van de radioactieve vloeistof gaat u met uw kind terug naar de kinderafdeling. Hier wordt het infuusnaaldje eruit gehaald. Na ongeveer drie uur is de vloeistof goed opgenomen door de nieren. 
  • Daarna worden u en uw kind opnieuw door een verpleegkundige naar de afdeling nucleaire geneeskunde gebracht. 
  • Hier haalt een laborant u en uw kind op. Voor het onderzoek moet kleding met metalen delen uit. De rest van de kleding mag uw kind aanhouden. 
  • Tijdens het onderzoek ligt uw kind op de rug. Uw kind moet tijdens het onderzoek goed stil liggen. Daarom is voor veel kinderen het vacuümkussen een fijn hulpmiddel. 
  • Vlak boven en onder uw kind hangt een camera. Er worden drie foto’s gemaakt. Het maken van de foto’s duurt vijf minuten per foto. 
  • Daarna worden er ook foto’s gemaakt waarbij de camera’s om uw kind heen draaien. Het maken van deze foto’s duurt 25 minuten.

Het hele onderzoek duurt vier uur. Hierin zit een wachttijd van drie uur. Het maken van de foto’s duurt 45 minuten.

Waar vindt een DMSA scan voor kinderen plaats?

Een DMSA scan voor kinderen gebeurt op de afdeling nucleaire geneeskunde. U wordt echter ontvangen op de kinderafdeling. Ook het wachten vindt plaats op de kinderafdeling.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.