Echo-endoscopie bovenste deel maagdarmkanaal

Met dit onderzoek wordt het bovenste deel van het maagdarmkanaal onderzocht.

Het bovenste deel van het maagdarmkanaal bestaat uit de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Hierbij wordt een endoscoop gebruikt. Dit is een kijkinstrument met aan het einde een echo-apparaat. Op deze manier kunnen afwijkingen en bijzonderheden net buiten de genoemde organen bekeken worden.

U krijgt een echo-endoscopie wanneer uw arts vermoedt dat uw klachten komen door afwijkingen in de wand en/of de structuren van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm.

Toon meer

Hoe verloopt een echo-endoscopie?

Voor het onderzoek krijgt u een roesje. Dit wordt een sedatie genoemd. U krijgt een flexibele slang op uw tong waarbij de arts u vraagt om te slikken. Wanneer u slikt opent de slokdarm zich en kan de arts de slang in uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm schuiven. Er wordt een ballonnetje aan het einde van de endoscoop opgeblazen. Ook kan er eventueel water via de scoop worden ingebracht. Dit doet de arts om een beter beeld te krijgen van de wand en structuren van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. Na het onderzoek wordt de ballon leeggemaakt en wordt het water weggezogen.

Waar vindt een echo-endoscopie plaats?

Een echo-endoscopie wordt gemaakt op de endoscopieafdeling.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.