Echo-zenuwonderzoek

Bij een echo-zenuwonderzoek wordt de zenuw in beeld gebracht door geluidsgolven.

Op die manier wordt geprobeerd de oorzaak van uw klachten te vinden.

Hoe verloopt een echo-zenuwonderzoek?

  • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Het komt ook voor dat u mag zitten. Dit is afhankelijk van de zenuw die bekeken moet worden.
  • Eerst wordt de meetplaats bepaald met een meetlint en pen.
  • Hier wordt een gel aangebracht.
  • Met behulp van een klein apparaatje (een transducer) worden geluidsgolven in het lichaam gezonden. Deze hebben zeer hoge frequenties, waardoor men ze niet kan horen. Ze worden door verschillende weefsels in het lichaam teruggekaatst en opgevangen door de transducer. Hiermee wordt een beeld gevormd.
  • Dit beeld is op een beeldscherm zichtbaar. De zenuw wordt zo in beeld gebracht en de omtrek en/of diameter worden opgemeten. 
  • Van de metingen worden foto’s gemaakt en deze worden opgeslagen.
  • Het onderzoek is pijnloos.
  • Welke zenuw onderzocht wordt, wordt bepaald door de aard van uw klachten.

De duur van het onderzoek is afhankelijk van welke zenuwen onderzocht worden. U moet rekenen op 15 tot 45 minuten.

De zenuwecho wordt achteraf beoordeeld door de klinisch neurofysioloog. Het resultaat wordt doorgestuurd naar uw behandelend arts. De uitslag van het onderzoek krijgt u te horen van uw arts bij uw eerst volgende bezoek aan de polikliniek of bij een telefonisch consult.

Waar vindt een echo-zenuwonderzoek plaats?

Een echo-zenuwonderzoek vindt plaats op de afdeling klinische neurofysiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.