Echoscopische ultrasonografie (Eus-fna)

Een echoscopische ultrasonografie is een inwendige echo van de ruimte tussen de longen in de borstkas.

Deze ruimte wordt ook wel het mediastinum genoemd. Het doel van dit onderzoek is om weefsel uit de lymfeklieren van het mediastinum te verkrijgen. Dit weefsel kan worden onderzocht. Eus-fna betekent Esophageal ultrasound fine needle aspiration.

Hoe verloopt een echoscopische ultrasonografie?

De longarts brengt een buigzame slang in, de echo-endoscoop. Deze gaat via uw mond tot in het onderste deel van de slokdarm. Een mondstukje (bitje) in uw mond zorgt ervoor dat u niet op de scoop kunt bijten. Tijdens het inbrengen van de scoop vragen wij u mee te slikken. Wanneer u slikt opent de slokdarm zich en kan de arts de slang in uw slokdarm schuiven. Met behulp van geluidsgolven brengen we het hart, het mediastinum en de lymfeklieren in beeld. Met behulp van de naald neemt de longarts het weefsel weg. Dit heet een punctie. Het weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. Dit wordt daarna in het laboratorium onderzocht. Als de longarts genoeg weefselmateriaal heeft, verwijdert hij de scoop. Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.

Waar vindt een echoscopische ultrasonografie plaats?

Een echoscopische ultrasonografie vindt plaats op de verpleegafdeling longziekten of op de dagbehandeling.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.