Keelspiegel

Bij keelspiegelen kijkt de keel-neus-oorarts (KNO-arts) met een klein spiegeltje in uw keel.

De arts onderzoekt u met een keelspiegel om uw stembanden te bekijken. Zo kan hij bijvoorbeeld zien of de stembanden nog goed kunnen bewegen. Ook kan het strottenklepje en de ingang van de slokdarm goed bekeken worden.

Hoe verloopt een keelspiegel?

Tijdens het onderzoek moet u uw mond zo ver mogelijk openhouden en uw tong zo ver mogelijk uitsteken. De KNO-arts legt een gaasje op uw tong en houdt uw tong naar beneden met een vinger. Hij brengt een verwarmd spiegeltje in uw keel en met het licht van de voorhoofdlamp onderzoekt hij uw keel en strottenhoofd.

Blijf rustig ademen en probeer niet te kokhalzen. U hoeft niet bang te zijn dat u te weinig lucht binnenkrijgt. Met het spiegeltje in uw keel kunt u nog goed ademen.

Waarschijnlijk vraagt de arts u om een aantal tellen lang 'iiii' te zeggen. Zo kan hij kijken hoe u uw stembanden gebruikt. De arts kan u ook vragen 'he he' te zeggen. Dit doet hij om te kijken hoe goed uw stembanden bewegen. Het onderzoek duurt een paar minuten. Moet u erg veel kokhalzen, dan krijgt u een fibroscopie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.