Longscan

Een longscan is een soort röntgenfoto van de longen (en borstkas).

Met een longscan kijkt de arts hoe ingeademd gas zich verdeelt over de longen. De arts kan ook zien hoe de doorbloeding van de longen is. Het onderzoek heet ook wel perfusie-ventilatiescan of longscintigrafie. 

Een longscan wordt gebruikt om te onderzoeken of er sprake is van stolsels in de longvaten (longembolie). Ook kunt u een longscan krijgen voordat u een longoperatie ondergaat. Zo kan de arts berekenen hoeveel u maximaal van uw long kunt missen.

Toon meer

Hoe verloopt een longscan?

Bij het onderzoek krijgt u een licht- radioactieve stof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit is zo klein dat dit niet gevaarlijk is.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.