pH-meting

Bij een pH-meting wordt de zuurgraad in de slokdarm gemeten.

Deze zuurgraad wordt de pH-waarde genoemd. De arts kan aan de pH-waarde zien hoe vaak en hoe lang zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. U kunt een pH-meting krijgen als u last heeft van zuurbranden in uw slokdarm en gewone behandeling met zuurremmers onvoldoende helpt.

Hoe verloopt een pH-meting?

Via uw neusgat wordt een dun slangetje (een sonde) in de slokdarm gebracht. Dit is even vervelend, maar de pijn verdwijnt snel. Dit slangetje blijft 24 uur zitten. Om te controleren of het slangetje op de goede plek zit, wordt een röntgenfoto gemaakt. De arts kan het dan nog verplaatsen als dat nodig is. Het slangetje wordt verbonden met een registratiekastje. Dit kastje heeft u 24 uur bij u. Aan het eind van het slangetje zit een metertje, die informatie uit uw slokdarm doorstuurt naar het registratiekastje. De arts kan met deze informatie zien wat uw pH-waarde is.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.