PSA test

Bij een PSA test kijkt de arts of het PSA in het bloed niet te hoog is.

PSA is de afkorting voor Prostaat Specifiek Antigeen. Het is de naam van een eiwit dat de prostaat aanmaakt. Het eiwit kan in het bloed worden gemeten.

Iedere gezonde man heeft een PSA-waarde die meestal normaal is. Als het PSA verhoogd is, kan dit wijzen op prostaatkanker, prostaatontsteking of een goedaardige prostaatvergroting. Bij gezonde mannen is de PSA waarde soms ook te hoog. Het is dus ook goed mogelijk dat er helemaal niks aan de hand is.

Een PSA test wordt gedaan om een aantal redenen:

  • om te zien of er sprake is van prostaatkanker
  • om te zien op er een stukje prostaatweefsel onderzocht moet worden (biopsie)
  • om het effect van een prostaatkankerbehandeling te volgen.
Toon meer

Hoe verloopt een PSA test?

PSA wordt alleen in de prostaat gemaakt en wordt door de prostaat afgegeven in het bloed. Om het PSA te meten is een bloedonderzoek nodig. Hiervoor moet u bloed laten prikken. Uit dit onderzoek blijkt of uw PSA waarde te hoog of normaal is. Als de waarde te hoog is, besluit de uroloog vaak om echografisch onderzoek van de prostaat met een biopsie te doen om zeker te weten of u geen prostaatkanker heeft.

Waar vindt een PSA test plaats?

U kunt bloed laten prikken bij de afdeling bloedafname in het ziekenhuis. Ook kunt u terecht bij één van de prikposten dichter bij u in de buurt. Daarna wordt het bloed onderzocht in het laboratorium.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.