Punctie met CT-scan

Bij dit onderzoek wordt tijdens een CT-scan onder plaatselijke verdoving een klein stukje weefsel weggehaald met een injectienaald.

Het kleine stukje weefsel wordt gebruikt voor onderzoek in het laboratorium. Een CT-scan laat een dwarsdoorsnede van uw lichaam als een soort 'plakje' zien. Met CT-scan wordt gecontroleerd of de naald op de juiste plek zit. Voor dit onderzoek moet u een dag worden opgenomen in het CWZ.

Hoe verloopt een punctie met CT-scan?

  • Het apparaat voor de CT-scan ziet eruit als een grote kast met een ronde opening. U ligt tijdens het onderzoek op een smalle tafel.
  • De laborant bedient het apparaat vanuit een aangrenzende ruimte. Via een intercom is er contact.
  • Eerst wordt met een scan de locatie voor de punctie bepaald.
  • Het gebied voor de punctie wordt steriel afgedekt en een punctie naald wordt op de juiste plek gezet.
  • De tafel schuift steeds weer door de opening om te controleren of de naald op de goede plek zit voordat de punctie wordt gedaan.
  • De plek voor de punctie wordt plaatselijk verdoofd en er is een speciale laborant aanwezig die u eventueel een "roesje"kan geven.

Een punctie met een CT-scan duurt ongeveer 1 uur. Na een punctie met CT-scan moet u nog tussen de 1 en 4 uur blijven liggen voordat u naar huis kunt.

Waar vindt een punctie met CT-scan plaats?

Een punctie met CT-scan vindt plaats op de afdeling radiologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.