Uitstrijkje

Een (baarmoederhals) uitstrijkje is een onderzoek van de baarmoedermond.

De arts haalt met een klein borsteltje of spateltje wat slijm uit de baarmoedermond. In een laboratorium kijken onderzoekers of het slijm gezond is. Zo kunnen ze ontdekken of een vrouw een baarmoederhalsafwijking, baarmoederhalskanker of een andere aandoening heeft.

Hoe verloopt een uitstrijkje?

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. U houdt uw benen opgetrokken en zet uw voeten dichtbij uw billen op de bank. Om de baarmoedermond goed te kunnen zien, opent de arts of de assistente de vagina wat verder. Dat doet zij met een metalen of plastic instrument, het speculum ('eendenbek'). Met een spateltje of borsteltje haalt zij wat slijm uit de baarmoedermond. Ze strijkt het slijm op een glazen plaatje. Daarna haalt zij het speculum uit de vagina.

Waar vindt een uitstrijkje plaats?

Een uitstrijkje vindt plaats op de afdeling gynaecologie van CWZ. Het uitstrijkje wordt beoordeeld op de afdeling pathologie van CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.