Gisteren 27 juni zijn vier onderzoeksprojecten gehonoreerd in het promotiefonds van het Radboudumc en de regionale ziekenhuizen. Dit gebeurde tijdens het Regional Junior Researcher Event. CWZ-anesthesioloog Marc Snoeck en neuroloog Nicol Voermans (Radboudumc) kregen hier de ‘Regional junior researcher grant 2019’ voor hun onderzoek naar maligne hyperthermie.
Muscle breakdown
Maligne hyperthermie is een zeldzame, levensbedreigende complicatie van algehele anesthesie. Varianten in het RYR1-gen kunnen leiden tot een groot aantal aangeboren aandoeningen. Of tot versnelde spierafbraak en snelle tempatuurstijgingen bij verder gezonde volwassenen. Marc Snoeck en Nicol Voermans willen de rol van verschillende RYR1-varianten verder onderzoeken. De titel van hun onderzoek luidt: ‘Muscle breakdown by anesthetics and exercise: Nijmegen platform of expertise for functional analysis and interpretation of RYR1-variants’. CWZ beschikt over het enige expertisecentrum in Nederland op het gebied.
Enorme stimulans
Hoofd research support office CWZ Sander Koëter: ‘Dit baanbrekende onderzoek naar maligne hyperthermie is gekozen uit de 11 inzendingen van CWZ en Radboudumc samen. De keus viel op dit onderzoek vanwege het hoge wetenschappelijk gehalte, de klinische relevantie en het internationale netwerk van Marc.’ Marc reageert verheugd: ‘De toekenning van de onderzoeksbeurs is een enorme stimulans om door te gaan met de succesvolle samenwerking tussen ons expertisecentrum en de afdeling neuro-musculaire ziekten van het Radboudumc. De beurs stelt ons in staat om patiënten nóg beter te adviseren. Deze mensen worden vanuit heel Nederland naar ons verwezen voor onderzoek naar maligne hyperthermie. Het zijn ook patiënten met een spieraandoening of sporters met een ‘heatstroke’ die in Radboudumc worden onderzocht. De resultaten zullen een verbetering opleveren voor de zorg aan en veiligheid van deze patiënten. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld.’
Samen meer volume en meer expertise
Dit onderzoek is het derde junior research project in CWZ sinds de start van het promotiefonds in 2016. Hiernaast lopen ook het onderzoek van Casper Reijnen (gynaecologie) en Arno Kalkman (klinische farmacie/pijnpoli). De junior research projecten zijn onderzoeksamenwerkingen tussen Radboudumc en de belangrijke regionale ziekenhuizen Radboudumc, CWZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rijnstate en de Sint Maartenskliniek. Het idee hierachter is dat de inhoudelijke samenwerking tussen het Radboudumc en de omliggende topklinische ziekenhuizen de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek verhoogt. Samen hebben de ziekenhuizen niet alleen een veel groter volume dan apart, maar zo kunnen ze ook unieke en complementaire expertises bij elkaar brengen.