CWZ start gezamenlijke thuismonitoring astmapatiënten

22 juli 2024

CWZ is gestart met gezamenlijke thuismonitoring van gezondheidsklachten van astmapatiënten. Dit werkt op basis van gegevens in de Thuismeet app, die worden uitgewisseld via een gezamenlijk digitaal platform: Zorg bij jou.

CWZ is samen met Maasstad Ziekenhuis gestart met gezamenlijke thuismonitoring van gezondheidsklachten van astmapatiënten. Dit werkt op basis van gegevens in de Thuismeet app, die worden uitgewisseld via een gezamenlijk digitaal platform: Zorg bij jou. Gaat het niet goed met een patiënt? Dan neemt het medisch service centrum van een van beide ziekenhuizen contact op met de patiënt. De patiënt kan ook zelf snel contact zoeken via de ingebouwde BeterDichtbij app.

Samen een digitale stap verder

Sinds kort hebben CWZ en het Maasstad Ziekenhuis als samenwerkende Santeon-ziekenhuizen de handen ineengeslagen: samen monitoren we met de Thuismeet app digitaal de gezondheidsklachten van ruim 600 astmapatiënten uit beide ziekenhuizen in de thuisomgeving. Het Catharina Ziekenhuis (ook Santeon) sluit later ook aan. Dit is een volgende stap in de ontwikkeling van een uitgebreid landelijk digitaal platform Zorg bij jou, om patiënten op het juiste moment digitaal de juiste zorg op de juiste plek te bieden.

Samen zorg(en) delen

De ontwikkeling van Zorg bij jou heeft als doel om samen (de druk op) de zorg met elkaar te (ver)delen en te verlichten, voor zowel zorgverleners als patiënten. De 4 grote zorgverzekeraars ondersteunen dit initiatief met kennis, ervaring én een financiële vergoeding. Met de succesvolle start van de gezamenlijke thuismonitoring van astmapatiënten door CWZ en Maasstad Ziekenhuis voldoen de Santeon ziekenhuizen nu al aan diverse gestelde resultaatverplichtingen aan de zorgverzekeraars. Dit betekent dat Santeon de toegezegde transformatiegelden hiervoor krijgt uitgekeerd. Deze gelden komen ten goede aan verdere transformatie van zorg voor de toekomst.

Verder transformeren

Longarts Anneke van Veen is Chief Medical Information Officer (CMIO) in CWZ, dat betekent dat ze een brug vervult tussen de ICT en de zorg. Daarom is ze nauw betrokken bij dit project. Anneke: ‘We zijn hard aan de slag om onze zorgpaden te transformeren. Dat is nodig voor de toekomst, omdat de maatschappij verandert. Maar ook vanwege de richtlijnen van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) met als ambitieus doel om 70% van alle zorgpaden hybride te maken (naar keuze digitaal thuis en op locatie in het ziekenhuis) en 50% van de patiënten hierin actief te laten deelnemen. Dat is een enorme uitdaging, voor alle ziekenhuizen! Alleen gaan we hard, maar samen komen we verder. Het is dan ook extra mooi om te zien dat de collega’s van het MSC elkaar in deze fase al inspireren, van elkaar leren en moeiteloos hun werkwijzen aanpassen aan de ander als dat beter werkt. Dat vergt lef en maakt me trots!’

Meten en appen vanaf de bank

Om thuis te kunnen worden gemonitord, vullen patiënten vragen en metingen in over hun gezondheid in de Thuismeet-app. Bijvoorbeeld hoe ze zich voelen, welke klachten ze hebben of wat de waarde is van het zuurstofgehalte in hun bloed of hun bloeddruk. Via de ingebouwde BeterDichtbij app kunnen patiënten bovendien snel, eenvoudig en veilig in contact komen hun zorgverlener, berichten uitwisselen en vragen stellen. Deze meetgegevens worden doorgestuurd aan medewerkers van het medisch service centrum (MSC), op basis van een gezamenlijk digitaal platform: Zorg bij jou. 

Sleutelrol medisch service centrum

Verpleegkundigen en medisch studenten van het MSC van CWZ en Maasstad Ziekenhuis krijgen hierop een alarm te zien als de gegevens afwijken van de voor de patiënt ingestelde waarden. In dat geval nemen zij contact op met de patiënt, ongeacht bij welke van de genoemde ziekenhuizen deze onder behandeling is, om samen af te stemmen welke zorg nodig is. Hiermee verminder je aan de ene kant de druk op de ziekenhuizen, en aan de andere kant draag je bij aan geruststelling van de patiënt door de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment te bieden.

Evelynn Conrads, implementatiemanager Zorg bij jou in CWZ: ‘Door samen te monitoren kunnen we elkaar écht verder helpen. Dat is wat we willen bereiken voor onze patiënten. Leuk om te weten: de eerste patiënten van CWZ zijn afgelopen tijd al gebeld door zorgverleners van Maasstad. Deze patiënten zijn blij verrast dat ze zo goed in de gaten worden gehouden! Een dikke pluim dan ook voor de collega’s van het medisch service centrum, die zich hier dagelijks mee bezig houden.’

Elkaar inspireren en van elkaar leren

Jessy Westbroek, verpleegkundige MSC in CWZ: ‘Het thuis monitoren via Zorg bij jou is heel goed voorbereid en opgestart, met een hoop gedreven, kundige mensen. De sfeer onderling is ook erg prettig. Vanaf dag één kijken we met een open blik met elkaar mee en leren wij iedere dag van elkaar. Grote voordelen zijn dat CWZ al veel expertise heeft in thuismonitoring en het Maasstad Ziekenhuis kennis en ervaring in huis heeft om dit samen met andere ziekenhuizen te doen. Zo hebben we nu een werkwijze overgenomen om meldingen op één en dezelfde manier te verwerken en af te handelen. Dat werkt erg prettig en efficiënt. Al zal het best een uitdaging zijn om dit in de toekomst met de zeven Santeon ziekenhuizen allemaal zo te doen!’

Meer informatie & contact

Meer weten of vragen? Kijk dan op de website van Zorg bij jou.

Op de foto v.l.n.r. medewerkers van het medisch service center in CWZ: Han de Jong, Jessy Westbroek en Femke van den Helder-Kokshoorn.