Passende zorg voor moeilijk plaatsbare patiënten

29 augustus 2024

In het project ‘Moeilijk plaatsbare patiënten regio Nijmegen’ werken Nijmeegse zorg- en welzijnsorganisaties onder de vlag van NOEL samen om kwetsbare mensen met meerdere hulpvragen passende zorg te bieden.

Bijeenkomst ouderen met migratieachtergrond

In het project ‘Moeilijk plaatsbare patiënten regio Nijmegen’ werken Nijmeegse zorg- en welzijnsorganisaties onder de vlag van NOEL samen om kwetsbare mensen met meerdere hulpvragen passende zorg te bieden. Drie keer per jaar komen professionals samen in CWZ om ervaringen uit te wisselen en werkafspraken te maken.

Aantal kwetsbare mensen neemt toe

‘Het aantal kwetsbare mensen neemt toe’, zegt CWZ-manager Monique Royen. ‘Vaak hebben deze mensen een rugzak aan problemen en belanden ze in het grijze gebied tussen de zorgorganisaties in. Hun hulpvraag is complex en bestaat vaak uit een combinatie van geriatrische en psychiatrische problematiek, verslavingsproblematiek, verstandelijke beperking, een slechte gezondheid en geen goed sociaal netwerk. Dan is het lastig om de juiste zorg te vinden. Hulpverleners zijn daarnaast vaak onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden die andere partijen bieden. Daarom komen we in NOEL-verband regelmatig samen om kennis en ervaringen uit te wisselen en op die manier de ‘papieren casussen’ handen en voeten te geven. Bovendien leren mensen elkaar kennen door deze bijeenkomsten en weten ze elkaar daarna sneller te vinden.’

Bijeenkomst over ouderen met migratie-achtergrond

In juni kwamen professionals uit zorg en welzijn voor de achtste keer samen in het CWZ. Zij wisselden ervaringen uit en tips, deze keer vooral gericht op de groep patiënten met een migratie-achtergrond. Deze groep is extra kwetsbaar: bij migranten komt dementie 3 tot 4 keer vaker voor en al op jongere leeftijd. Een op de 10 mensen met dementie is migrant. Presentaties werden verzorgd door Sterker Ouderenwerk, CWZ neuropsychologie en geriatrie, Radboudumc maatschappelijk werk, Pluryn en NOEL. Veel problemen waar zorg- en hulpverlening mee te maken krijgen in de zorg aan ouderen met een migratieachtergrond hebben te maken met communicatie en culturele verschillen.

Een greep uit de tips hierover

  • Investeer in wederzijdse kennismaking en vertrouwen.
  • Bespreek de verwachtingen.
  • Ga er vanuit dat er geen voorkennis is, stel daarom andere vragen.
  • Realiseer je dat als familie tolkt, zij (ongewild) in- en aanvullen. Gebruik van een tolk (bv via Global Talk) heeft de voorkeur.
  • Maak gebruik van een cultureel interview.
  • Ben je bewust van betekenis in taal die niet voor iedereen duidelijk is. De uitdrukking ‘Waar loopt u tegenaan?’ is bijvoorbeeld best een vreemde vraag als je de betekenis ervan niet kent.
  • Zoek elkaar op. In de verwijzersapp staan contactgegevens van zorgprofessionals in de hele regio, ook zorgprofessionals die niet per se te maken hebben met ouderen met een migratieachtergrond.

Zie snel wie je moet hebben in de verwijzersapp

Sneller weten welke hulpverlener je kunt benaderen? De verwijzersapp van ziekenhuizen en huisartsen is uitgebreid en nu ook beschikbaar voor VVT en het sociaal domein. Hierin staan de contactgegevens van alle zorg- en hulpverleners in Nijmegen. Instructies over downloaden en een account aanvragen staan in het document hieronder.