Sportarts Rik Molenaars gepromoveerd

24 september 2024

Sportarts in opleiding Rik Molenaars is 20 september gepromoveerd aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

Sportarts Rik Molenaars | CWZ Nijmegen

Sportarts in opleiding Rik Molenaars is 20 september gepromoveerd aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. In zijn proefschrift getiteld 'Ulnar Collateral Ligament Insufficiency of the Elbow in Overhead Athletes' heeft Rik de oorzaken, diagnose en behandeling van elleboogblessures onderzocht bij sporters die werpbewegingen maken, zoals honkballers.

Amerika

Om deze elleboogblessure beter te kunnen onderzoeken is Rik met zijn vrouw 2 jaar naar het Mekka van de honkbalsport Amerika gegaan. In Boston in het Massachutsetts General Hospital heeft hij met zelf verworven onderzoeksbeurzen zijn onderzoek in het Sports Medicine Centre van Harvard Medical School gedaan. Hij werd begeleid vanuit Nederland door dr. Luke Oh, prof. dr. Van den Bekerom (OLVG en Amsterdam UMC) en prof. dr. Eygendaal (Amphia ziekenhuis en Erasmus MC).

Ulnaire collaterale ligament

Dit ligament zit aan de binnenkant van de elleboog: het verbindt de onderarm met de bovenarm en helpt de elleboog te stabiliseren tijdens bewegingen. Tijdens de werpbeweging die met name pitchers maken met honkbal komt dit ligament flink op spanning. Door de enorme kracht, snelheid en veelheid aan herhalingen kan dit ligament overbelast raken en scheuren.

Proefschrift  

Het proefschrift beschrijft de geschiedenis van ulnar collaterale ligament (UCL)-blessures en de toename van reconstructieve operaties in de VS en Japan. Daarnaast behandelt het diagnostische methoden, zoals het nut van stressradiografieën, en biedt het een diepgaande analyse van de anatomie van UCL-blessures.

Verdediging

Rik heeft de verdediging van zijn proefschrift met verve gedaan. De meegereisde fans uit CWZ (lees collega’s van de sportgeneeskunde) waren supertrots op hem. We vinden het heel knap dat hij het afmaken van zijn promotieonderzoek heeft gecombineerd met zijn opleiding tot sportarts. In 2020 is hij hiermee begonnen en binnenkort rondt hij die ook al af. Hij heeft zich niet gespecialiseerd in honkbal zoals je misschien zou verwachten, maar op een iets meer populaire balsport in Nederland bij de KNVB en NEC.

Dit nieuwsbericht is geschreven door sportarts Irene Hendriks, sportgeneeskunde CWZ