Team geboortezorg trots op grote verbeteringen

29 augustus 2024

‘Hoe ervaren de zorgverleners de geboortezorg en kan het beter? Hoe kunnen we de zorgervaring van patiënten optimaliseren? Hoe is de algemene gezondheid te verbeteren? En hoe kunnen we zorgkosten verlagen? Deze vragen staan centraal in ‘waardegedreven zorg’. Team geboortezorg van CWZ heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de zorg op deze manier onder de loep te nemen en te veranderen.

Kernteam geboortezorg

‘Hoe ervaren de zorgverleners de geboortezorg en kan het beter? Hoe kunnen we de zorgervaring van patiënten optimaliseren? Hoe is de algemene gezondheid te verbeteren? En hoe kunnen we zorgkosten verlagen? Deze vragen staan centraal in ‘waardegedreven zorg’. Ons team geboortezorg heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de zorg op deze manier onder de loep te nemen en te veranderen. We zijn heel trots op wat we hebben bereikt.’ Aan het woord zijn Rianne van de Ligt (klinisch verloskundige) en Jolanda van Geffen (regieverpleegkundige). Benieuwd naar de resultaten? Dit is er bereikt!

Vervroegd ontslag na keizersnede

Onderzoek toonde aan dat er mogelijkheden waren om de ligduur van de patiënt te verkorten, de capaciteit te vergroten en de patiëntreis te optimaliseren. Doel was om vrouw en kind na 24 uur ontslag geven na een keizersnede, in plaats van de eerdere 48 uur, om de opnametijd te verkorten. Dit begon in juni 2022 voor geplande keizersnedes en is nu uitgebreid naar ongeplande keizersnedes met daarbij specifieke ontslagcriteria.

Rianne: ‘Patiënten vinden het prettig om snel thuis te zijn met hun pasgeboren kind. Van de 160 geplande keizersnedes gingen 120 patiënten eerder naar huis. Dit leverde 120 ligdagen per jaar op en naar verwachting loopt dit aantal verder op vanwege het uitbreiden van de ontslagcriteria. De patiënttevredenheid is hoog en er zijn nauwelijks heropnames of complicaties.’

Navelstreng pH op indicatie

Tijdens een Santeon-bijeenkomst bleek dat sommige ziekenhuizen alleen op indicatie een navelstreng pH meting uitvoeren bij het pasgeboren kind, terwijl dit in CWZ standaard gebeurde. Vanuit themalijn Vrouw & Kind en waardegedreven zorg Santeon is er onderzoek gedaan. Doel was om vanaf 1 juni 2024 de navelstreng pH alleen op indicatie bij pasgeboren kinderen te meten.

‘Dat is gelukt. Door dit alleen op indicatie te doen, voorkomen we overbodige zorg en heeft dit effect op de zorgkosten, denk hierbij aan de bepalingen, maar ook ligduurverkorting en consulten met de kinderarts. Uit onderzoek blijkt dat er geen significante afwijkingen worden gemist, en met 1600 klinische bevallingen per jaar in CWZ heeft deze wijziging een aanzienlijke impact,’ vertelt Rianne.

Aangepast hypertensiebeleid postpartum

Vergelijkingen met andere ziekenhuizen en wetenschappelijk onderzoek toonden aan dat het hypertensiebeleid verbeterd kon worden. Ook deze verbeteractie is geïnitieerd vanuit de themalijn Vrouw & Kind en waardegedreven zorg Santeon. Doel was te komen tot een nieuw observatiebeleid voor kraamvrouwen met hypertensie, zodat de observatieduur verkort kan worden.

Jolanda: ‘Door vrouwen met hypertensie 24 uur postpartum te observeren, besparen we jaarlijks 44 ligdagen. Dit zorgt voor een hogere patiënttevredenheid doordat moeders sneller naar huis kunnen. Voor de groep zonder medicatie is deze inschatting niet te maken maar de verwachting is dat hier ook winst in ligdagen te halen is.’

Poliklinische Foley katheter

Door een capaciteitstekort in de regio voor de geboortezorg is er in juni 2023 gekeken of de Foley-katheter of het beleid rondom het plaatsen van foley’s (ballonnetje ter bevordering van het rijpen van de baarmoedermond) aangepast kon worden van klinische- naar poliklinische setting. Doel was om de patiëntreis te verbeteren, de capaciteit te vergroten en de zorgzwaarte te verlagen.

‘Door een aangepast protocol kunnen meer zwangere vrouwen thuis blijven tijdens de inleiding. Dit verhoogt de patiënttevredenheid en leidde tot 45 minder beoordelingen in de avond. We verwachten nog meer verbeteringen met betrekking tot het aannamebeleid bij insturingen van bevallende vrouwen in de avond en nacht vanuit de regio,’ vertelt Jolanda. ‘Door flexibeler om te gaan met de opstarttijd de volgende ochtend van de poliklinische foley, kan dit een positief effect hebben op de capaciteit voor de regio. Daarnaast wordt in andere Santeon ziekenhuizen het ballonnetje na 48 uur verwisseld in plaats van 24 uur. Er wordt verder onderzocht of minder handelingen een positief effect hebben op de uitkomst en de patiënttevredenheid.’

Zorgtransformatie

Daarnaast is het team bezig met het digitaliseren van de geboortezorg waar dit mogelijk is. In juni is het team gestart met het thuismonitoren van patiënten met zwangerschapshypertensie. Patiënten krijgen bloeddrukmeters mee naar huis zodat ze middels alarmen in de gaten gehouden kunnen worden door doktersassistenten en komen ze in huis wanneer dat nodig is. Binnenkort wordt de app uitgebreid in samenwerking met de Santeon ziekenhuizen (Zorg bij Jou) met de focus op informatievoorziening en ook zwangerschapshypertensie.

Nog meer verbeterprojecten

Het team werkt ook aan andere projecten. Zoals het overstappen van wegwerpinstrumenten naar herbruikbare metalen instrumenten in het kader van duurzaamheid. Rianne: ‘Dit vraagt om een betere logistiek, waarvoor we nu verschillende oplossingen onderzoeken zoals een speld met barcode om de instrumenten tijdens het sterilisatieproces te volgen zodat deze niet kwijtraken. Dit wordt samen met de afdelingen kwaliteit en verbeteren opgepakt.’ Ook loopt er een project om het verpleegkundig spreekuur op de polikliniek van gynaecologie en verloskunde te optimaliseren. Er wordt gekeken of de invulling van het spreekuur efficiënter kan. De inhoud van de taken kan meer aansluiten op de behoeften van de patiënt.

Rianne: ‘Al deze projecten verbeteren de patiëntreis en verhogen de tevredenheid. Daarnaast zorgen ze ook voor meer capaciteit zodat we meer patiënten kunnen zien met hetzelfde aantal collega’s en onder andere een structurele reductie van ligdagen kunnen realiseren. De 4 onderdelen uit de waardegedreven zorgcirkel (quadruple aim) laat de 4 onderdelen zien die centraal staan bij het bouwen aan innovatieve zorg. We zijn ontzettend trots op al deze mooie resultaten!’

Groepsfoto v.l.n.r.: een deel van het kernteam dat deze verbeterprojecten trekt: Judith Hegeman (data-analist), Jolanda van Geffen (gespecialiseerd verpleegkundige obstetrie), Rianne van de Ligt (klinisch verloskundige), Charlotte van Poorten (projectleider). Anita Scholten (hoofd) en Barbara Nolens (gynaecoloog) staan niet op de foto.

Foto in bericht: De waardegedreven zorgcirkel (quadruple aim) laat de 4 onderdelen zien die centraal staan bij het werken aan innovatieve zorg.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.