WijkGGZ ondersteunt psychisch kwetsbare patiënten na CWZ-opname

29 augustus 2024

Psychisch kwetsbare patiënten die vanuit CWZ weer naar huis gaan, kunnen sinds kort ondersteuning krijgen van de WijkGGZ. Zij krijgen dan hulp om na ontslag uit het ziekenhuis beter thuis te komen en hun leven structuur te geven.

Illustratie WijkGGZ

Psychisch kwetsbare patiënten die vanuit CWZ weer naar huis gaan, kunnen sinds kort ondersteuning krijgen van de WijkGGZ. Zij krijgen dan hulp om na ontslag uit het ziekenhuis beter thuis te komen en hun leven structuur te geven. Tijdens de ondersteuning wordt een oplossing gezocht voor de periode tot eventuele vervolgzorg. Of er wordt voorkomen dat (verslavings)problemen leiden tot een nieuwe opname in CWZ of GGZ-instelling.

Stabiliteit belangrijk

Stabiliteit op levensgebieden als wonen, werk, vrije tijd en sociale verbinding is belangrijk voor psychisch kwetsbare mensen. Als zorgverleners van de afdeling psychiatrie in CWZ signaleren dat een patiënt een vraag heeft op een of meer van deze levensgebieden, kunnen zij de patiënt vragen of ondersteuning thuis door de WijkGGZ gewenst is. Wanneer de patiënt instemt, adviseert CWZ aan de huisarts om de WijkGGZ in te schakelen. Zodra de huisarts akkoord is, wordt de patiënt door de huisarts (of door CWZ namens de huisarts) verwezen naar de WijkGGZ. De WijkGGZ is snel inzetbaar en werkt samen met het sociaal domein in de wijk. Op basis van ervaringsdeskundigheid geeft het team perspectief op hoop en herstel.

Hoe werkt de WijkGGZ voor patiënten van CWZ?

Een ervaringsdeskundige en een behandelaar van de WijkGGZ bezoeken de bewoner thuis voor een eerste herstelondersteunende kennismaking. Dat is kort nadat deze vanuit CWZ thuis is gekomen. Tijdens het gesprek proberen ze samen met de bewoner helderheid te krijgen over de situatie, mogelijkheden en wensen. Om daarna samen te kijken wat een passend vervolg is. Soms spelen er zaken als verslaving, armoede of problemen in de buurt. Samen met het buurtteam wordt invulling gegeven aan een vervolg in de eigen wijk. Dit alles gebeurt uiteraard met toestemming van de bewoner. De huisarts wordt door de WijkGGZ op de hoogte gesteld over het resultaat en de gemaakte afspraken en ontvangt een advies over een vervolg als dat van toepassing is.

12 WijkGGZ-teams

De WijkGGZ is een samenwerkingsverband van Pro Persona, Iris Zorg, RIBW en Pluryn in Nijmegen en Rivierenland. Er zijn 12 WijkGGZ teams en het is een voorbeeld van hoe de GGZ in beweging is om de geestelijke gezondheidszorg ook in de toekomst toegankelijk te houden.

Zorgtransformatie

De samenwerking tussen CWZ, WijkGGZ en NEO Huisartsenzorg is een van de initiatieven van CWZ en samenwerkingspartners in de regio om samen de zorg en welzijn anders in te richten, zoals is afgesproken in het integraal zorgakkoord (IZA). Onder meer door ervoor te zorgen dat patiënten na ontslag uit CWZ in de eigen omgeving goed worden opgevangen. Een ander voorbeeld is het thuiskomarrangement voor kwetsbare ouderen zonder sociaal netwerk, waarmee al tijdens de opname wordt gekeken welke ondersteuning vanuit welzijn georganiseerd kan worden. In de zorgtransformatie gaan we op zoek naar andere en nieuwe oplossingen om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.