Klachten / symptomen darmkanker
- Bloed in de ontlasting, soms met slijm. Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur. De tumor zit dan aan het einde van de darm, vlakbij de anus.
- Loze aandrang. U denkt dat u naar de wc moet, maar dit is niet zo.
- Verstopping. Dat kan komen doordat de tumor de ontlasting deels tegenhoudt. De ontlasting heeft hierdoor soms de vorm van een potlood (potloodontlasting). U kunt ook de ene dag last hebben van verstopping en de andere dag van diarree.
- Bloedarmoede door bloedverlies in de darm. U bent hierdoor moe of duizelig.
- Gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak.
- Vage buikpijn of een gevoelige plek in de buik.
Deze verschijnselen komen ook bij onschuldige ziekten voor. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan als u verschijnselen hebt die op darmkanker kunnen wijzen. De artsen kunnen veel meer voor u doen als de tumor nog klein is en niet is uitgezaaid.
Waarom naar CWZ met darmkanker?
- Bij verdenking van darmkanker kunt u binnen een week terecht voor een afspraak met een MDL-arts. Als blijkt dat u inderdaad darmkanker heeft, krijgt u de beste medische kwaliteit.
- CWZ is gecertificeerd voor darmkanker screening.
- Het zorgtraject darmkanker is goed georganiseerd.
- CWZ heeft een Darmkankercentrum met onder andere een speciale GIO-polikliniek. Hier werken artsen en verpleegkundigen die zijn gespecialiseerd in darmkanker.
We gebruiken de app CWZ Thuis - darmoperatie. De app maakt het mogelijk om op afstand mee te kijken naar uw gezondheidssituatie. U houdt zelf de regie in handen en u ziet het verloop van uw ziekte.
U krijgt persoonlijke begeleiding door gespecialiseerde verpleegkundigen. Hij of zij is het centrale aanspreekpunt. Als u zich onzeker of angstig voelt, kunt u altijd bellen. U krijgt binnen een dag een reactie.
- Elk jaar worden veel patiënten met darmkanker behandeld in CWZ.
- Door samenwerking tussen de Santeon ziekenhuizen worden kennis en ervaring gedeeld.
CWZ Darmkankercentrum
CWZ Darmkankercentrum biedt patiënten met verdenking op of met diagnose van darmkanker een volledig pakket aan behandelingen. Zorgverleners van verschillende specialismen die betrokken zijn bij uw zorgtraject, beslissen samen met u wat voor u persoonlijk de juiste zorg op de juiste plek is. Vervolgens helpen we u fit uw behandeling in. Daarin maken we gebruik van de nieuwste technieken. Bijvoorbeeld een operatie met onze Da Vinci robot. Mag u daarna weer fijn naar huis? Dan kijken we graag nog even mee hoe het met uw gezondheid gaat via de CWZ Thuis app.
Hierin werken we intensief samen met onze zorgpartners in de regio. Zoals het Radboudumc, op onderdelen voor diverse behandelingen. Ook houden we ons bezig met wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie. Als CWZ Darmkankercentrum bieden we u als één grote familie de juiste zorg op de juiste plek, van hoge kwaliteit. Met vertrouwde gezichten, persoonlijke begeleiding en gauw duidelijkheid door snelle diagnostiek en korte doorlooptijden.
Thuismonitoring met de CWZ Thuis-app
Komt u in aanmerking voor thuismonitoring of wilt u meer weten over thuismonitoring na uw darmoperatie? Lees meer over thuismonitoring na darmoperatie.
Meer over darmkanker
Meestal ontstaan de tumoren in de laatste delen van de dikke darm: de endeldarm en het gedeelte daarvoor, het sigmoïd of s-vormige darm. Tumoren in het eerste deel van de dikke darm zijn wat zeldzamer. De tumoren ontstaan uit poliepen. Dit zijn goedaardige gezwellen die na een tijd kwaadaardig kunnen worden. In de darmwand ontstaat dan een tumor.
Deze kan door de darmwand heen groeien. De kankercellen kunnen zo in de lymfeklieren rond de darmen of het bloed terechtkomen. Op deze manier kunnen de kankercellen zich verspreiden naar andere organen, zoals de lever, de botten of de longen. Dat zijn uitzaaiingen.
- Lees meer op de site van de Maag Lever Darm stichting.