Longtransplantatie

Een longtransplantatie is een operatie waarbij 1 of 2 longen vervangen worden door de longen van een donor.

U komt hiervoor alleen in aanmerking als u een zeer ernstige longziekte heeft, waarvoor geen andere behandeling bestaat.

Voorbeelden hiervan zijn: longfibrose, eindstadium COPD of ernstig longemfyseem, pulmonale hypertensie en taaislijmziekte.

Toon meer

Hoe verloopt een longtransplantatie?

Bij het vervangen van 1 long wordt u in zijligging geopereerd. De arts maakt een snede van rugzijde naar borstzijde. Hij verwijdert uw long en plaatst de donorlong. Er wordt een verbinding gemaakt met de luchtpijp, slagaders en aders. In de borstholte worden slangen achtergelaten die vocht kunnen afvoeren. De hele operatie duurt 4 tot 8 uur.

Bij het vervangen van 2 longen, worden de longen een voor een vervangen. U wordt dan in rugligging geopereerd. Hierbij loopt de snede over de borstkas en wordt ook het borstbeen doorgenomen. De operatie duurt ongeveer 6 tot 10 uur.

Na de operatie gaat u naar de intensive care waar u nog een aantal dagen aan de beademingsmachine zult liggen. Als u weer zelf kunt ademen mag u van de intensive care af en verblijft u nog ongeveer 2 weken op de gewone verpleegafdeling.

Een longtransplantatie is een zeer ingrijpende operatie met een behoorlijk risico. Met een nieuwe long moet u uw hele leven medicijnen blijven gebruiken tegen afstotingsverschijnselen.

Waar vindt een longtransplantatie plaats?

Als u voor transplantatie in aanmerking komt, wordt u verwezen naar een centrum voor transplantatie. Daar zal een uitgebreide screening plaatsvinden. Als u bent goedgekeurd voor transplantatie, wordt u op een wachtlijst geplaatst. Dan breekt een onzekere periode aan. Er zijn niet veel donoren, waardoor het wachten soms jaren kan duren.

Meer over longtransplantatie

Als u voor transplantatie in aanmerking komt, vindt uitgebreide voorlichting plaats in het transplantatie centrum. Meer informatie vindt u op de websites van transplantatie centra:

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.