Gastroscopie

Een gastroscopie is een onderzoek van de slokdarm, maag en/of de twaalfvingerige darm.

De arts bekijkt de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm via een gastroscoop: een dun, buigzaam slangetje. De arts brengt de gastroscoop in via uw mond en keel. Een gastroscopie is een vorm van endoscopie.

In de gastroscoop zit een kleine camera. Deze camera stuurt beelden naar een beeldscherm. Op die beelden kan de arts zien of er afwijkingen zijn, zoals ontstekingen, zweertjes, bloedinkjes of gezwellen.

Tijdens een gastroscopie kan de arts ook kleine ingrepen doen, bijvoorbeeld:

  • een bloeding stoppen
  • stukjes weefsel weghalen voor verder onderzoek (biopsie)
  • een poliep (goedaardig gezwel) weghalen
  • een verkleving verwijderen
  • een vernauwing opheffen.
Toon meer

Hoe verloopt een gastroscopie?

Voor het onderzoek krijgt u een drankje. Dit drankje zorgt ervoor dat er geen schuim in de maag wordt gevormd. Als dit afgesproken is met uw arts, krijgt u ook een roesje. Dit wordt een sedatie genoemd. U krijgt een flexibele slang op uw tong waarbij de arts u vraagt om te slikken. Wanneer u slikt opent de slokdarm zich en kan de arts de slang in uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm schuiven.

Folders

Juliette over onderzoek slokdarm en maag

Vanwege aanhoudende maagklachten stelt de huisarts voor om een gastroscopie te laten doen in CWZ. 'Is dat zo’n onderzoek met een slang door je keel?', vraag ik?

Juliette,
patiënt MDL
Lees haar verhaal

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.