Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is niet gericht op genezing, maar op uw welzijn. Dat uw leven zo fijn en goed mogelijk is (door het voorkómen en/of verminderen van klachten), ondanks dat u ziek bent. En omdat de mensen om u heen daar ook een grote rol bij spelen, richt palliatieve zorg zich ook op uw naasten.
Uw naasten, dokters, verpleegkundigen en andere zorgverleners kunnen veel voor u doen. Daarbij staat uw kwaliteit van leven voorop: wat u belangrijk vindt in het leven en wat u daarvoor nodig hebt. Indien er vraagstukken zijn op specifieke domeinen kan bijvoorbeeld een psycholoog, geestelijke verzorging of maatschappelijk werk ondersteunen.
Wat kunnen we voor u betekenen?
Het palliatief en ondersteunend team heeft aandacht voor alle dimensies van zorg:
- De lichamelijke dimensie: samen met u en uw behandelaar denkt het team mee over optimale behandeling van uw lichamelijke klachten. Denk aan pijn, benauwdheid of misselijkheid.
- De psychische dimensie: het team kan u begeleiding bieden bij het verwerken van ziekte en er is aandacht voor eventuele zorgen of angsten. Daarnaast kan het team u ondersteunen bij het maken van keuzes over bijvoorbeeld wel of niet doorgaan met de behandeling.
- De sociale dimensie: hierbij is er aandacht voor uw gezinssituatie en eventuele behoefte aan ondersteuning van uw partner, kinderen en andere naasten, in de breedste zin van het woord. Denk aan vrienden, collega’s, buren, werkgevers en zorgverleners. Ook is er ruimte voor eventueel veranderende rollen en verantwoordelijkheden, de communicatie met familie en vrienden en mogelijk financiële zorgen.
- De spirituele dimensie: het team kan ondersteuning geven bij zingeving en levensvragen, zoals: loslaten, afscheid nemen, lijden en dood, geloof en ongeloof, schuld en schaamte, hoop en wanhoop, vrijheid en verantwoordelijkheid en datgene wat als waardevol wordt gezien.
- Daarnaast kan het team u informeren over onderwerpen zoals palliatieve sedatie, euthanasie of stoppen met eten en drinken.
Palliatieve zorg kan op elk moment gestart worden. Deze zorg kan starten als u heeft gehoord dat u niet meer beter kunt worden.
Werkwijze en afspraak
Door uw huisarts of behandelaar in het ziekenhuis kunt u aangemeld worden bij het palliatief en ondersteunend team.
Afhankelijk van uw behoefte zijn er de volgende opties voor een afspraak:
- Als u bent opgenomen in het ziekenhuis kunnen wij u op uw afdeling bezoeken.
- Als u thuis verblijft kunnen wij een poliklinische afspraak met u maken.
- Daarnaast zijn ook opties voor een afspraak door middel van een videoconsult of een telefonisch consult.
Uw wensen, waarden en behoeften zijn leidend in het tot stand brengen van een advies. Samen met u en uw naasten wordt er gekeken naar passende ondersteuning en zorg welke aansluit bij uw behoefte. De eerste afspraak duurt gemiddeld een uur, als uw situatie dit toe laat. Wekelijks is er een multidisciplinair overleg waarin uw situatie kan worden besproken.
Maak kennis met het team
Het palliatief en ondersteunend team van CWZ bestaat uit verpleegkundig specialisten, verpleegkundig consulenten en medisch specialisten. Het eerste aanspreekpunt zijn de verpleegkundig specialisten en verpleegkundig consulenten. Een van hen ziet u bij het consult. Het advies aan de behandelaar wordt afgestemd binnen het team.
Het palliatief en ondersteunend team werkt nauw samen met medische psychologie, geriatrie, geestelijke verzorging, psychiatrie, maatschappelijk werk, huisartsen, transferpunt, familiezorgverpleegkundigen en wijkverpleging. Indien nodig worden er ook andere zorgverleners betrokken.
Daarnaast wordt er veel samengewerkt in de regio en streven we naar goede passende zorg, ongeacht de plaats waar u verblijft (in het ziekenhuis, thuis, in het verpleeghuis of in een hospice).
Het palliatief en ondersteunend team bestaat uit de volgende specialisten:
- Helga Aalders, verpleegkundig consulent palliatieve zorg
- Jolande Ijsseldijk, verpleegkundig consulent palliatieve zorg
- Lieke van Leeuwen, verpleegkundig specialist palliatieve zorg
- Dianna Lijst, verpleegkundig specialist palliatieve zorg
- Wilma Poelstra, verpleegkundig specialist palliatieve zorg
- Nancy Schreur, verpleegkundig specialist palliatieve zorg
- Iris van der Ven, verpleegkundig consulent palliatieve zorg
- Robert van Dongen, anesthesioloog-pijnspecialist
- Johan Janssen, internist-oncoloog
- Caroline Mandigers, internist-hematoloog-oncoloog
- Michiel Spanbroek, longarts
- Laura Vermeer, longarts
Meer over palliatieve zorg
Voor meer informatie kunt u terecht op onderstaande websites en foldermateriaal:
- Op de website 'over palliatieve zorg' vindt u algemene informatie over palliatieve zorg.
- Op de website van Palliaweb vindt u informatie over zorg in regio Zuid Gelderland.
- De e-learning van SVP.pat kan mogelijk helpend zijn om in gesprekken met zorgverleners aan te geven wat voor u belangrijk is.
- De folder 'Als ik nadenk over mijn laatste levensfase' biedt de regio Zuid Gelderland aan waarin u uw wensen kunt opschrijven.
- De folder 'Spreek op tijd over uw levenseinde' biedt een handreiking om met de arts te praten over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde.