Een verwisseling van patiëntgegevens is natuurlijk altijd ernstig en moet zo snel mogelijk hersteld worden. Hoe gaat CWZ hiermee om en hoe kunt u het melden?
Ernst kan variëren
De ernst van verwisseling kan variëren van zeer eenvoudig tot zeer complex. Soms blijft het beperkt tot één correctie, zoals één verkeerde afspraak, brief of uitslag in het dossier. In andere gevallen betreft het een patiëntverwisseling die complexer is en die niet meteen kan worden hersteld. Ook de omvang van een verwisseling is niet altijd direct te overzien, bijvoorbeeld omdat er meerdere specialismen bij betrokken zijn.
Stappenplan complexe gegevensverwisseling CWZ
Blijkt uit de melding of uit de analyse van een applicatiecoördinator informatiemanagement dat het een complexe verwisseling betreft? Dan wordt de melding als zodanig gecategoriseerd en volgt CWZ het stappenplan voor een complexe gegevensverwisseling van ons ziekenhuis.
Na analyse en correctie doen we nog een MIP-melding (melding Incident Patiënt). Dit is om na te gaan of er interne verbetermaatregelen genomen moeten worden ter voorkoming van dergelijke incidenten richting toekomst. Uiteraard informeren we ook de betreffende patiënt over een verwisseling.
Het kan ook voorkomen dat we informatie missen om de gegevensverwisseling te herstellen. Dan doen we een beroep op u als verwijzer, om ons te helpen met relevante informatie voor het corrigeren van de dossiers.
Wilt u een verwisseling melden?
U kunt een verwisseling vanuit CWZ melden bij:
- het loket voor zorgpartners van CWZ, zorgpartners@ cwz.nl
- of via het transmuraal incident meldformulier (TIM).