Nieuws diagnostiek en lab

Op deze pagina staat actueel nieuws voor verwijzers over diagnostiek door de laboratoria klinische chemie, medische microbiologie en pathologie en door de afdeling radiologie.

De berichten hieronder betreffen periode maart t/m novemberr 2024.
Oudere berichten vindt u op de pagina archief.

Klinische chemie

7 nov 2024 ; Urgent: Vals-verhoogde Natrium uitslagen

Door een technisch probleem op één van onze twee chemie analysers zijn dinsdag 5 november en woensdag 6 november vals-verhoogde Natrium uitslagen gerapporteerd.
Via een re-call procedure zijn zoveel mogelijk vals-verhoogde uitslagen in kaart gebracht. Het technische probleem is inmiddels opgelost, de geconstateerde vals-verhoogde uitslagen zijn vandaag (7 november) gecorrigeerd en de aanvragers zijn hier telefonisch over geïnformeerd.

Mocht u een Natrium uitslag hebben ontvangen die niet past bij het klinische beeld of onverwachts hoger ligt ten aanzien van een eerdere uitslag, dan is dit mogelijk te verklaren door het technische probleem in onze Natrium metingen. Overweeg dan s.v.p. een nieuwe bloedafname of neem contact met ons op.
Voor nader overleg kunt u ons bereiken op 024-3658670.

Met welgemeende excuses voor de overlast.

Dr. J.M.W. van den Ouweland
Klinisch Chemicus, Medisch Coördinator Klinisch Chemisch Laboratorium, C60

Wijziging aanvragen PSIE via Zorgdomein (sept 2024)

Het is niet meer mogelijk in Zorgdomein de 12e-weeksscreening, ofwel PSIE, aan te vragen. Dit is een bewuste keuze van het lab omdat vaak vergeten werd het noodzakelijke aanvraagformulier mee te sturen, waardoor een aanvraag op het lab alsnog vastliep.

Hoe dan nu aan te vragen?

Kies in Zorgdomein voor diagnostiek, daarna voor laboratorium en vervolgens voor Laboratoriumonderzoek KCL en MMB.  U komt dan op de protocol pagina van ons lab. Onderaan bij  het kopje naslagwerk vindt u daar o.a.  het PSIE aanvraagformulier (zie printscreen). Na invullen kunt u dit formulier meegeven aan de zwangere waarna  een prikafspraak gemaakt kan worden. Dit formulier was altijd al nodig voor de PSIE-aanvraag, maar is nu dus zonder Zorgdomein-aanvraag te gebruiken.

Als daarnaast nog andere diagnostiek gewenst is, moet u daarvoor nog wel een losse aanvraag doen in Zorgdomein.

Wijziging rapportage POCT meters klinisch chemisch lab (mei 2024)

Onlangs is er een wijziging op de rapportage ingesteld voor POCT CRP uitslagen naar huisartsen. Indien een huisarts POCT CRP meting uitvoert, verschijnt er een CRP uitslag op het scherm waarop men in principe altijd direct handelt. Het beleid en de uitslag worden daarna in het naslag van de patiënt genoteerd.

Helaas is een groot deel van onze meters (nog) niet gekoppeld, waardoor uitslagen niet elektronisch gerapporteerd kunnen worden. De elektronische uitslag volgt slechts weken of maanden later via een Edifact bericht. Deze elektronische uitslag heeft op dat moment geen klinische meerwaarde, echter het versturen van dit bericht is belangrijk voor onze administratieve afhandeling .

Door een tekort aan medewerkers is op dit moment de administratieve verwerking vertraagd en via een aangepaste procedure willen wij de POCT rapportage sneller verwerken. We hebben de rapportage tijdelijk gewijzigd, zodat iedere POCT order via een Edifact bericht zonder uitslag direct wordt afgehandeld. De uitslag wordt 'Dit betreft een formele orderafhandeling, POCT CRP uitslag is reeds bekend'. Dit is uiteraard een tijdelijke inrichting, want we willen uiteindelijk alle meters elektronisch gekoppeld hebben.

Afnameset dysmorfe erytrocyten niet meer beschikbaar (maart 2024)

In 2023 is de fixatievloeistof die wij gebruikten voor het fixeren van een urinesediment door de leverancier uit de handel genomen. Op het laboratorium hebben wij inmiddels een alternatieve fixatievloeistof getest en in gebruik genomen. Echter, de concentratie gevaarlijke stoffen (formaldehyde) in deze nieuwe fixatievloeistof is hoger dan voorheen. Dit maakt dat deze vloeistof uit veiligheidsoverwegingen niet geschikt is om buiten het laboratorium te gebruiken. We kunnen daarom de afnamesets voor dysmorfe erytrocyten niet meer aan huisartspraktijken aanbieden.

Voor de diagnostiek naar dysmorfe erytrocyten in urine geldt het volgende:

  • Bij voorkeur produceert de patiënt de urine op de bloedafnamepoli van polikliniek Jonkerbosch.
  • Lukt dat niet, dan levert u de urine binnen 1 uur in op de bloedafnamepoli van polikliniek Jonkerbosch.
  • De meest geschikte urine is de middenstroom-ochtendurine. Met ochtendurine wordt bedoeld de eerste urine van de dag.
  • Als dit niet mogelijk is, kan ook de tweede urine van de dag worden gebruikt.

Medische microbiologie en immunologie (MMI Dicoon)

28 okt. Rectificatie Dicoon allergietestuitslagen van 17 juni t/m 27 september 2024

28 oktober 2024 

Nieuwsbericht Dicoon: rectificatie allergietestuitslagen van 17 juni t/m 27 september 2024

Dicoon heeft recent geconstateerd dat in de periode van 17 juni t/m 27 september 2024 de uitslagen van de inhalatiescreen, voedselscreen en infantscreen niet correct zijn gerapporteerd. Door een softwarefout zijn in die periode geen ratio’s vermeld, wat in sommige gevallen tot een fout-negatieve uitslag heeft geleid. Onze excuses hiervoor.

Herbepaling en uitsplitsing

Inmiddels zijn alle testen herbepaald en de gerectificeerde uitslagen aan u gerapporteerd. Bij deze uitslagen staat vermeld dat het een rectificatie betreft. Een positieve uitslag leidt automatisch tot vervolgonderzoek van losse allergenen. Deze bepalingen zijn ondertussen ingezet en worden aanvullend gerapporteerd vanaf 28 oktober. De kosten voor het herhalen van de testen zijn uiteraard voor onze rekening.

Als u vragen heeft over de gerectificeerde uitslagen, dan kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts-microbioloog, via telefoonnummer 024-365 7556

 

Update Dicoon: o.a. nieuwe sets en afschaling bacteriologische bepalingen (sept 2024)

September 2024

Het opstarten van een nieuw bedrijf gaat niet altijd vlekkeloos. Momenteel ervaren we bij Dicoon nog de volgende problemen:

  • Het roulatiesysteem, wat ervoor zorgt dat u na inlevering vanzelf weer een nieuwe set ontvangt, werkt nog niet naar behoren. Inmiddels zijn de grootste problemen wel opgelost, dus de verwachting is dat dit op korte termijn weer als vanouds zal gaan werken. Ervaart u toch nog problemen met ontvangen van nieuwe sets, neem dan contact op met het loket voor zorgpartner van CWZ (024- 365 8888) of per mail via  zorgpartners@verwijder-dit.cwz.nl.
  • De langere doorlooptijden en ook de afschaling van bacteriologische diagnostiek zijn helaas nog steeds van kracht. Dicoon doet er alles aan deze op korte termijn weer op  regulier niveau te brengen.
  • MMI Dicoon is telefonisch bereikbaar op 024-365 75 15. Wilt u intercollegiaal overleggen met de medisch microbioloog, deze is bereikbaar op het overlegnummer 024-365 75 56
  • De reguliere grijze en rode etuis kunt u nu weer gebruiken voor het verzenden van uw monsters, zoals u gewend was.

Juli 2024

Volledig invullen aanvraagformulier 

We willen benadrukken dat het belangrijk is om het aanvraagformulier en patiëntmateriaal te voorzien van de juiste informatie. Materialen kunnen alleen verwerkt worden als op het aanvraagformulier de naam van de aanvrager en de praktijk/instelling is ingevuld en het materiaal voorzien is van patiëntgegevens. Als deze informatie ontbreekt kunnen materialen niet of met vertraging verwerkt worden.

2 swabs nodig bij kweek- en SOA -onderzoek

Bij labaanvragen waar een combinatie van onderzoeken is aangevraagd, zoals kweek- en SOA-onderzoek, is het noodzakelijk om 2 swabs in te sturen. Dit staat ook op het aanvraagformulier vermeld. Indien we 1 swab ontvangen en u meerdere testen hierop aanvraagt, kan het zijn dat we niet alle diagnostiek hierop uit kunnen voeren. We vragen uw extra aandacht hiervoor.

Afschaling bacteriologische bepalingen 1 juli 2024

Dicoon heeft helaas moeten besluiten om bepaalde bacteriologische diagnostiek tijdelijk niet uit te voeren. Het gaat hierbij om:

  • Candida auris PCR bij buitenlandscreening;
  • Kweek op Salmonella, Shigella, Campylobacter of Yersinia volgend op positieve PCR;
  • De anaerobe kweek van uitstrijken van pussen en oren komt te vervallen indien er een relevant pathogeen is gevonden in de aerobe kweek.  

Zodra wij van Dicoon bericht ontvangen dat er weer wordt opgeschaald zullen wij u daar uiteraard over informeren.     

 

Radiologie

Bij verdenking scaphoïd-fractuur verwijzen naar radiologie voor foto (juli 2024)

  • Patiënten met verdenking op een scaphoïd-fractuur moeten via de normale route een foto krijgen. 
  • Indien er geen fractuur is, wordt geadviseerd om na 10 dagen de patiënt te verwijzen naar de fracturenpoli. Dit staat ook in het verslag van de radioloog.
  • Er wordt dus geen gips meer gegeven voor de tussenliggende periode.
  • Huisartsen hoeven niet meer op de aanvraag te schrijven dat patiënt naar de SEH verwezen moet worden als er geen fractuur te zien is.

Patiënten met spaakverwonding niet verwijzen naar radiologie, maar naar SEH (juli 2024)

  • Patiënten met spaakverwonding moeten rechtstreeks naar de SEH worden verwezen en niet eerst voor een foto naar radiologie.
  • De beoordeling en behandeling moet op de SEH plaatsvinden, afhankelijk van het klinische beeld.

 

Nieuw zorgproduct; Fracturen > 7 dagen (juli 2024)

Per 15 juli Nieuw zorgproduct voor fracturen >7 dagen

Aanleiding voor deze wijziging is het ontlasten van de SEH van niet acute-zorg.

Patientene kunnen gedurende werkdagen terecht van 08.30 uur – 12.00 uur bij de afdeling Radiologie van

  • Hoofdgebouw CWZ
  • Wijkkliniek Waalsprong
  • Wijkkliniek Druten

Voor de laatste 2 locaties geldt dat, indien een breuk wordt vastgesteld, patiënt naar het hoofdgebouw moet voor behandeling. Hierop wordt de patiënt gewezen bij het maken van de afspraak.

 

Kies in Zorgdomein het zorgprodukt: Diagnostiek Röntgenonderzoek oud trauma (bij #naar fractuurpoli).  Indien u per abuis toch het verkeerde Zorgdomein product gebruikt voor het maken van de röntgenaanvraag zal de patiënt mogelijk buiten de beschikbaarheid van de fracturenpoli worden gepland.  Radiologie belt dan met de fracturenpoli of doorverwijzing op dat moment alsnog mogelijk is. Is dit niet het geval dan zal de patiënt worden doorverwezen naar SEH. De nieuwe werkwijze zal in het najaar 2024 worden geevalueerd.

 

 

 

Pathologie

Vertraging doorlooptijden pathologie (sept 2024)

Door onderbezetting op afdeling pathologie is de doorlooptijd van verslaglegging van pathologiepreparaten op dit moment langer dan u van ons gewend bent. Er wordt hard aan gewerkt om de doorlooptijden weer op peil te krijgen, zodat onze dienstverlening weer het gebruikelijke niveau heeft. Hieronder staat de actuele vertraging. Dit bericht wordt wekelijks bijgewerkt.  

Stand van zaken 18 november 2024
Op dit moment zijn de gebruikelijke doorlooptijden met 5 extra werkdagen vertraagd. Let op: deze vertraging komt bovenop de gebruikelijke doorlooptijd.
Dit is een gemiddelde. Grotere complexe preparaten kunnen nog met 1-3 extra werkdagen uitlopen.