Symposium 'Verantwoord voorschrijven van opiaten'

Voor huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en (ziekenhuis)apothekers in de regio Nijmegen. Verschillende sprekers gaan in op het omgaan met (verslaafde) patiënten met complexe pijn, afbouwen van opiaten en alternatieven.

Wanneer en waar?

  • Donderdag 3 oktober 2024  van 13.00 tot 17.00 uur. 
  • CWZ auditorium (C01), Weg door Jonkerbos 100, 6523 SZ Nijmegen

Programma 'Verantwoord voorschrijven van opiaten'

Verschillende sprekers gaan in op het omgaan met (verslaafde) patiënten met complexe pijn,  afbouwen van opiaten en alternatieven.

Sprekers en organisatie

Drs. A. Kalkman, apotheker en onderzoeker
Prof. Dr. M. Bouvy, apotheker
Prof. Dr. M. Steegers, anesthesioloog pijnspecialist
Dr. J. Bos, ziekenhuisapotheker
Dr. R. van Dongen, anesthesioloog pijnspecialist
Prof. Dr. H. Schers, huisarts
Prof. Dr. A. Schellekens, psychiater, verslavingsspecialist
Prof. Dr. C. Kramers, internist-klinisch farmacoloog

Programma

13.00 – 13.30                                  Inloop met lunch
13.30 – 17.00                                  Symposium met sprekers:

Drs. Arno Kalkman                      Opioïden tussen care en caution
Arno Kalkman is apotheker en onderzoeker bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en promoveert aan de Radboud universiteit (op woensdag 9 oktober 2024) op het toegenomen gebruik van opioïden op voorschrift in Nederland. In deze voordracht zal Arno Kalkman een overzicht geven van de trends in het gebruik van receptplichtige opioïden in Nederland en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Hij bespreekt de parallellen met de opioïdencrisis in de Verenigde Staten en verkent mogelijke verklaringen voor de toename van opioïdengebruik in Nederland. Tevens worden praktijkvariatie in voorschrijfgedrag en de invloed van psychiatrische stoornissen op chronisch opioïdengebruik belicht.

Prof. Dr. Marcel Bouvy               Hoe is het zover gekomen?
Marcel Bouvy is apotheker en hoogleraar farmaceutische patientenzorg aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft 25 jaar in de openbare apotheek gewerkt. Hij is mede-oprichter van het TAPTOE consortium, hetgeen onderzoek doet naar epidemiologie en oorzaken van prescriptie-opiaatgebruik. In deze voordracht zal een overzicht gegeven geworden van het gebruik van opioïden in NL in de afgelopen 20 jaar en zullen parallellen worden getrokken met de ontwikkelingen in andere landen. Tevens zal ingegaan worden op de percepties van patiënten en voorschrijvers met betrekking tot het gebruik van opioïden en hoe deze hebben bijgedragen aan het huidige gebruik. Daarmee worden ook aanknopingspunten gegeven om het gepast gebruik van opioïden te verbeteren.

Prof. Dr. Monique Steegers       De behandeling van complexe pijnpatiënten
Monique Steegers is anesthesioloog-pijnspecialist en hoogleraar pijngeneeskunde en palliatieve geneeskunde in het Amsterdam UMC. In deze voordracht zal zij de evidence rond gebruik en afbouw van opioïden bij chronische complexe pijn beschrijven en alternatieve behandelingen op een rij zetten.

Prof. Dr. Henk Schers en
Prof. Dr. Arnt Schellekens          Hoe benader je de verslaafde patiënt?

Arnt Schellekens is psychiater en hoogleraar Verslaving en Psychiatrie in het Radboudumc. Henk Schers is huisarts en hoogleraar regionale netwerkvorming vanuit de huisartsgeneeskunde. Hun voordracht zal zeer praktisch do’s and don’ts van begeleiding van de patient die verslaafd is aan opioïde pijnstillers. Ook zal aandacht besteden aan de herkenning van deze patiënten. Er zal een patiënt participeren aan deze voordracht.

Prof. Dr. Kees Kramers                Opioïden, hoe kom je ervan af? (afbouwen, roteren, afbouwen en roteren, toekomst (psychedelica) 
Kees Kramers is internist-klinisch farmacoloog in het Radboudumc en in de apotheek van het CWZ. Hij is mede-oprichter van het TAPTOE consortium, hetgeen onderzoek doet naar epidemiologie en oorzaken van prescriptie-opiaatgebruik. In deze voordracht zal een overzicht gegeven geworden van de evidence voor wat betreft het afbouwen van chronisch gebruik van prescriptie opioïden vanwege pijn. Daarnaast zullen mogelijke toekomstige behandelingen geschetst worden, waarbij met name de inzet van psychedelica aan de orde zullen komen.

17.00 uur                                          Afsluitende borrel 

Voor wie?

Het symposium is bedoeld voor huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en ziekenhuisapothekers in de regio Nijmegen.

Maximum aantal deelnemers: 100

Kosten

Deelname aan het symposium kost € 50,- . De betalingsgegevens staan in het aanmeldformulier.
Met het invullen van het formulier gaat u akkoord met de betalingsvoorwaarden van CWZ. 

Contact

Heeft u vragen? Stuur dan een mail naar Daniëlle Jansen.

Aanmeldformulier

Tot slot

Klik op verzend om het formulier te versturen