U heeft een afspraak gehad op de polikliniek. Samen met uw arts heeft u besloten dat u een operatie krijgt. U heeft uitleg gekregen over de behandeling en de verwachte planning van de operatie.
- Bent u 65 jaar of ouder, dan maken we een hartfilmpje. Hiermee ziet de anesthesioloog in welke conditie uw hart is. Dit is belangrijk om te weten voor de operatie.
- Er zijn patiënten die nog geen gebruik maken van onze digitale communicatie. Zij ontvangen alle informatie over hun operatie op papier. Ook deze routekaart.
Heeft u in de tussentijd vragen? Of worden uw klachten erger?
Bij vragen over de planning:
- stuurt u een e-consult naar urologie.
Als uw klachten erger worden:
- belt u met de opnameplanning urologie op het telefoonnummer 024 365 88 31.
Stap 1a: u krijgt alle informatie digitaal
U heeft per e-mail en in MijnCWZ informatie over uw geplande operatie gekregen. U krijgt:
- de verwachte maand van de operatie.
- de route van uw behandeling. Daarmee bedoelen we dit overzicht van uw zorgtraject. Dit kunt u steeds teruglezen op deze webpagina.
- alle digitale folders en video's die u nodig heeft als voorbereiding op de operatie vindt u in MijnCWZ bij uw folders. In deze folders vindt u informatie over de operatie, nuchter zijn, verdoving en praktische informatie over uw verblijf in CWZ.
- Sommige specialismen gebruiken een app waarmee u bijvoorbeeld thuis kunt laten weten hoe het met uw gezondheid gaat of voor het delen van specifieke informatie over een onderzoek of behandeling. Hiervoor krijgt u een aparte uitnodiging via uw e-mail. Bekijk het overzicht van de digitale zorg van CWZ.
Stap 1b: vul de vragenlijst in
U krijgt een e-mail met een link naar een vragenlijst. In deze vragenlijst stellen wij u vragen over uw gezondheid en klachten. Ook vragen we of u medicijnen gebruikt. Deze informatie is belangrijk. Hiermee kunnen we een afspraak plannen bij de anesthesioloog. De anesthesioloog doet een preoperatieve screening. Bekijk de video met meer informatie over de preoperatieve screening.
Vul de vragenlijst zo snel mogelijk in. Pas nadat u de vragenlijst heeft ingevuld kunnen we een afspraak plannen bij de anethesioloog!
Stap 2: geplande datum operatie
vanaf 6 weken voor de operatie
U krijgt een e-mail met de voorlopige datum van uw operatie. In sommige gevallen wordt u al eerder op de hoogte gesteld van deze datum of wordt dit samen met u ingepland (telefonisch). Dat is bijvoorbeeld zo als u al binnen enkele weken wordt geopereerd.
Let op: bij een dagopname kunt u na de operatie niet deelnemen aan verkeer. Regel daarom alvast iemand die u thuis kan brengen.
Stap 3: datums vervolgafspraken
2 tot 6 weken voor de operatie
U krijgt per e-mail alle afspraken die rondom de operatie nodig zijn. Soms is dit al met u besproken. Bijvoorbeeld als u op hele korte termijn wordt geopereerd.
Deze voorbereidende afspraken zijn vaak telefonisch en soms in CWZ. Zoals:
- een gesprek over uw medicijnen met de apotheek. Dit hoeft alleen als u medicijnen gebruikt.
- een gesprek over verdoving, risico's, uw gezondheid en nuchter blijven met anesthesioloog. De anesthesioloog is de arts die verdoving geeft.
- Soms heeft u nog een apart gesprek met een verpleegkundige. U krijgt dan praktische informatie over de dag van de operatie en uw (dag)opname in het ziekenhuis.
Als u in de tussentijd nog vragen heeft belt u met de opnameplanning urologie op het telefoonnummer 024 365 88 31.
Stap 4: de apothekersassistent belt u (indien nodig)
2 tot 6 weken voor de operatie
De apothekersassistent vraagt welke medicijnen u gebruikt. Dit gesprek is meestal telefonisch.
- Houd een overzicht van uw medicijnen bij de hand tijdens dit gesprek.
- Houd ook het doosje, potje of de strip met medicijnen bij de hand.
- Als u wilt, kunt u een naaste vragen om bij dit gesprek te zijn.
Stap 5: gesprek met de anesthesioloog
2 tot 6 weken voor de operatie
U heeft een gesprek met de anesthesioloog. Dit gesprek is meestal telefonisch.
- Tijdens dit gesprek krijgt u informatie over de verdoving tijdens de operatie. Soms zijn meerdere soorten verdoving mogelijk. Samen met de anesthesioloog overlegt u welke vorm van verdoving het beste bij uw situatie past. Als voorbereiding kunt u alvast de folders over verdoving bekijken in MijnCWZ.
- Ook krijgt u informatie over wat u moet doen op de dagen voor de operatie, zoals over nuchter zijn of uw medicijnen.
Na dit gesprek krijgt u soms een brief met een verslag van het gesprek. Deze staat in uw dossier in MijnCWZ bij brieven.
Stap 6: sommige medicijnen mag u niet meer gebruiken
1 week voor de operatie
Sommige medicijnen mag u vanaf een week voor de operatie niet meer innemen. Dit heeft u eerder besproken met de anesthesioloog. Als dit voor u geldt dan leest u de richtlijnen ook in de brief in MijnCWZ.
Stap 7: het tijdstip van de operatie is bekend
1 dag voor de operatie
- U krijgt een e-mail met daarin het tijdstip dat u zich moet melden voor uw operatie en het meldpunt in CWZ waar u zich moet melden. U moet de dag voor de operatie bellen tussen 09.00 uur en 10.00 uur om te bevestigen dat het tijdstip van de operatie bij u bekend is en dat u kunt komen. Neem hiervoor contact op met opnameplanning urologie: 024 365 88 31.
- Bekijk nogmaals de digitale folders met informatie over de operatie, nuchter zijn, verdoving en praktische informatie over uw verblijf op MijnCWZ.
- Gebruikt u medicijnen? Neem deze mee naar het ziekenhuis op de dag van de operatie!
Stap 8: de operatie
Het is de dag van uw operatie. CWZ wenst u veel succes en een goed herstel.
Stap 9: nacontrole (als dat nodig is)
een aantal weken na de operatie
In sommige situaties heeft u een afspraak met de arts om de resultaten van de operatie te bespreken. Ook kijken we dan hoe het met u gaat. Deze afspraak is telefonisch of in CWZ. Als alles goed is verlopen, is uw zorgtraject na deze afspraak klaar. Als het nodig is, kan het zo zijn dat hierna nog aanvullende afspraken volgen.